Sunday, August 29, 2010

Gagasan 1Malaysia..Salam 1Malaysia..

sempena nak merdeka nie.. aku nak cite skit la pasal gagasan 1malaysia..yg diilhamkan oleh Perdana Menteri kite, YAB Dato' Sri Haji Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak... apa makna 1 malaysia?

Gagasan 1Malaysia :

Gagasan 1Malaysia merupakan konsep unik yang perlu diterima oleh semua pihak di negara sebagai lambang komitmen dan usaha oleh rakyat demi mencpai yang terbaik untuk negara. Perdana Menteri berkata ia sangat berbeza dengan konsep satu negara yang diamalkan di negara lain yang mengutamakan keadilan sosial buat semua kaum dan penduduknya. simbol 1Malaysia merupakan jenama hebat yang perlu disayangi oleh rakyat. simbol itu sangat unik kerana menggunakan nombor satu yang dimasukkan dengan bendera Malaysia.

Bagi menyemarakkan lagi kempen gagasan 1Malaysia kerajaan perlu memperbanyakkan aktiviti yang boleh melibatkan pelbagai kaum seperti kebudayaan dan permainan untuk dilaksanakan disetiap peringkat masyarakat 1Malaysia. Pemimpin perlu turun padang melihat sendiri permasalahan rakyat setiap kaum tanpa mementingkan status pemimpin itu sendiri. Dengan itu semua agensi kerajaan perlu memainkan peranan yang lebih daripada sekarang dalam mewujudkan perpaduan kaum.


semoga info ni dpt kite kongsi utk semua rakyat malaysia...

salam 1malaysia..

sekian..

No comments:

Post a Comment